Arnošt Lustig

13.04.2009 22:28

Český spisovatel a publicista světového významu Arnošt Lustig (*1926) se zapsal do české i světové literatury zejména jako autor próz s židovskou tématikou a tématikou holocaustu.

K zpracovávané problematice měl velmi blízko. Vyrůstal v rodině malého obchodníka, v roce 1941 byl z rasových důvodů vyloučen ze školy a o rok později byl poslán do Terezína. Prošel koncentračními tábory Osvětim a Buchenwald: Osvětim bylo peklo, protože to zbavovalo svět veškerých mravních základů, co je dobré a co je špatné… Ten člověk, kterej v tý Osvětimi byl, se dostane ven. Náhodou, štěstím, jakoukoli shodou okolností. Ale Osvětim se už z nikoho, kdo v Osvětimi byl, nedostane… Protože to nejde vygumovat, to nejde odstranit z mysli, z lidskýho systému." V dubnu 1945 uprchl z transportu smrti a ukrýval se až do konce války v Praze. Následkem holocaustu přišel téměř o celou svoji rodinu, což jej hluboce poznamenalo, a tak se jeho díla už od prvních povídkových souborů zabývají právě tematikou židů, holocaustu a druhé světové války.

Od podzimu roku 1945 studoval Lustig na Vysoké škole politických a sociálních věd. Přispíval do různých periodik. Jako zpravodaj Lidových novin byl roku 1948 vyslán do Izraele v izraelsko-arabské válce. Arnošt Lustig byl redaktorem Čs. rozhlasu, vedoucím kulturní rubriky týdeníku Mladý svět, pracoval na Barrandově jako scénárista Čs. filmu. Po srpnu 1968 emigroval přes Jugoslávii a Izrael do USA, kde se v roce 1970 usadil a kde na American University ve Washingtonu od roku 1973 přednášel film, literaturu a scénáristiku. Zde byl v roce 1978 jmenován profesorem. V současné době žije střídavě v USA a České republice, kde mj. působí jako čestný president společnosti Franze Kafky.

Arnošt Lustig patří k nejvýznamnějším českým spisovatelům, kteří dokázali oslovit celý svět. Jeho knihy (Démanty noci, Dita Saxová, Transport z ráje, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou a desítky dalších) vycházejí od počátku šedesátých let minulého století anglicky, španělsky, německy, japonsky, srbsky, holandsky, norsky, bulharsky, polsky…

Jako scenárista patří Arnšt Lustig ke spoluzakladatelům Československé nové vlny (Démanty noci). Napsal scénář k celovečernímu filmu Zbyňka Brynycha Transport z Ráje, podílel se na tvorbě oscarového filmu Obchod na Korze. Za scénář k dokumentu Precious Legacy získal v roce 1985 cenu EMMY.

Zpět